AHLAN WA SAHLAN

Tuesday, November 30, 2010

~[k][e][s][a][h] hari ini~

 salam alaik..
dah lame aku tak lawat tanah jajahan aku nih..
dah kering kontang rasenye..hehe
ape kaba kenkawan sume?
harap sehat sejahtera hendaknya..
ada cerita apa ya arini??
actually nak upload pic dulu
tapi ade masalah pulak ngan line kat sini...
sabar jela... nak bukak ni pon tadi
ambik masa lebih kurang 2000 saat..
pergh!! menguji tahap kesabaran betol...
lets begin the story.....
___________________________________________________________________________________
tarikh: ari ni punye date daa..
hari: selepas ahad b4 ari selasa..means???
seas0n : exam spring-winter
tempat :daerah permai!!
bile sebot exam je mesti korang engat aku nak citer pasal paper kan..haha
sorry but u're absolutely WRONG!..
pasal tu aku citer kat tanah jajahan aku yang len pulak

okey jom mulakan pengembaraan bersama makyam's family..

5.50 a.m: shower time..solat subuh + dzikir pagi amalan Rasulullah S.A.W

6.30 a.m: buat bekalan untuk perjalanan yang bakal ditempuhi........

6.50 a.m: lawat jiran depan rumah..tolong ape yang patot..

7.30 a.m: tunggu pemandu setia kami..menanti dan terus menanti....

7.45 a.m: pemandu tersayang datang bawa kami ke pra-destinasi utama

8.20 a.m: naek kenderaan panjang yang banyak pintu
amacam..best tak kete byk pintu ni..hehe

9.20 a.m: naek pacuan empat roda sederhana panjang                       (bukan limousine yee..) yang akan menghubungkan kami ke destinasi utama...sebelom tu pekena sarapan dulu..lapar.... ..

                  10.05 a.m: akhirnya...destinasi yang menjadi impian kami sejak 
dapat jugak jejak kaki kat sini..~peace~beratur tu..
                              malam semalam  selamat kami  sampai..ALHAMDULILLAH                                  
pe lagi misi diteruskan... daerah itu harus kami jejaki walau terpaksa
mendaki gunung-ganang nan tinggi...
lurah2 yang licin..memang adventure habes
                        banyak kali aku ngan sahabat2 laen hampir2 dan ade jugak yang tergelincir..haha memoir kesah duka bersama cik batu





11.00 a.m: misi pertama terlaksana... abes sume toksik2 dalam badan dah   kami
nyahkan dari tubuh...misi kedua bermula.....
membekukan diri dalam air sejukkkk...giler..sume aksi ade..kuak lentang,
kuak rama-rama tak ketinggalan...aksi gelongsor paling best!!
deras gile air die..sejuk pulak tu..




kat sinilah kitorang buat aksi gelongsor..best

1.30 p.m: setelah penat beriadah bersama encik air...kami nak jumpe cik pacat sebelom 
meninggalkan dearah penuh nostalgia...
byk kenangan indah kami terakam di sini... bye2 cik pacat...jumpe lagi
pada musim akan datang.. insyaALLAH
cantek tak?!

byk sungguh aku jumpe cik pacat kat sini..thanks x isap darah saya...


2.00 p.m: dah penat beriadah menelusuri lereng2 bukit yang curam...
tiba masa untuk membersihkan diri yang dah dibasahi bahan2 kumuhan dalan diri.. 
pastu kumpull balik energi melalui tuntutan agama yang kedua...
time nak balek org dah mule ramai..

2.20 p.m: tunggu pacuan 4 roda yang akan mengangkut kami pulang....
(ala yang mcm limousine tadi tuu)

aku harapkan yg ni dtg..haha bas pon ok la..

3.20 p.m: belom nak balik lagi rupe2nya bebudak ni..nak jenjalan lagi kate deme..
aku ikot korang la..best gak...hehe..
ade sahabat aku ni nak beli enset..canggih gile enset tu..
kalo aku pakai kompem gile..hehe...
sementara tu aku ngan kengkawan laen Q-up beli tiket
skrin-tv besar punye...

4.13 p.m: baru nak masuk entrance tv-show tu..coz tadi ade budak tu sesat..hehee
best cite ni..siang2 tengok pon seram gak..

5.45 p.m: memang best ar citer tadi tu.. byk pengajaran..
tak baek men nombor eko ni..haram di sisi agama..
jap2.. tetinggal 1 scene.... pas kuar je pintu screen-show tadi sorang kwn aku ni tros gi jumpe encik Tan.. tak tahan kot sejuk sgt kat dlm tadi...
die punye tak tahan tu, bole pulak tersalah masuk bilik yang berlawanan gender..
adush.. malu gile..die mestilah super-crazy malu...haha lawak2

6.20 p.m: pas solat kitorang nak isi perut yg dah sedia buat konsert rock kapak
dalam pentas duodenum kat perut aku ni...melantakla ape lagi...
jenjalan jumpe plak atok ni..singgah le isi perot..

7.15 p.m: da penat jenjalan....nak balik kena naek kete panjang yang banyak pintu tadi tu..
solat sume kat situ..then tunggu la macam mule2 tadi...
melatih ketahan fizikal dan mental sungguh!

8.18 p.m: akhirnya sampai jugak kete byk pintu ni..ALHAMDULILLAH!!
kat sinilah kitorang menapak..

8.40 p.m: dah sampai ke destinasi pra-terakhir... hujan lebat seolah-olah
mengerti perasaan kami tatkala meniggalkan daerah permai itu..
(cewah jiwang karat)
satu lagi masalah penambah perisa cukup untuk harini... pemandu kami takde nak jemput kami..kena tunggu lagi...haila...sabar2..
selepas beberapa detik....akhirnya sampai jugak kome ye...
pakcik teksi yg baek..hehe

9.00 p.m: penat seharian berjalan..sampailah ke teratak kami yg terletak sedaerah dgn jin bertendang..
jauh dari spesis manuasia kat luar sana.. time to sleep!!!zzzzzzz

tido-tido gak..doa jgn lupe ye anak2..


nota kaki:gambar x leh nak upload len kali aku cube..insyaALLAH
                                                            DA UPLOAD!! HEHE

Wednesday, November 17, 2010

jalan yang harus kupilih?!

dalam melayari bahtera kehidupan
menelusuri lereng-lereng bukit yang penuh onak duri
aku masih seperti dulu
terus-menerus mencari sakinah dalam diri
masih bertapak di bumi milik AL MALIK
masih bernafas dalam nikmat kurniaanNYA..

tapi kenapa kini....
aku hampir putus harapan
putus asa dalam mencari sakinah itu
adakah aku hanya boneka di pentas dunia ini?!
di mayapada ini?!
sungguh senang sekali aku membuat konklusi
tanpa menggunakan akal pemberian AR-RAHMAN..
aku alpa, aku khilaf...
kadang kala aku rasa dunia tidak adil padaku?
adilkah aku pada diriku?!
tidak?!
saat aku diberikan jalan untuk kumemilih,
aku mula mengeluh,
dugaan apakah ini ya RABBI?!
sehingga aku lupa akan janji-janjiMU
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.
[Q.S. Al-Ankabut, 29:2-3]
sehingga aku alpa dengan  nikmat2MU...
"JANGAN ENGKAU BERPUTUS ASA DENGAN RAHMAT ALLAH"
(Q.S Asy Syura : 28)
ya..aku akan terus bangkit
aku akan terus berlari kearah itu
sakinah yang kudambakan
sakinah yang kuidamkan
kerna dengan mengingati ALLAH hati akan menjadi tenang
aku dambakan sakinah itu
lantas aku perlukan mahabbah dari AR-RAHIM
sepertimana ALLAH SWT memberi wahyu kepada
Isa as:
"sungguh jika AKU telah kasih kepada seseorang, 
maka tidak-Ku temukan di situ cinta dunia dan akhiratnya.
Ku-penuhi dia dari cinta kepada-Ku
dan Ku-buat dia selalu mengingati-Ku"
sungguh aku ingin menjadi seorang Rabiah al- Adawiyah
cintanya kepada AL KHALIK
tiada kesudahan,
memilih kalam KEKASIHnya daripada ucapan selainNYA,
memilih berdampingan dengan KEKASIHnya daripada berdampingan
dengan selainNYA,
memilih untuk mendapat kerelaan KEKASIHnya daripada kerelaan selainNYA.
sungguh tinggi cinta seorang Rabiah al Adawiyah terhadap KEKASIHnya...

------------------------------------part I---------------------------------------

Saturday, November 13, 2010

[fatrah] [imtihan]

TENGAH BERTUNGKUS-LUMUS
MENYIAPKAN DIRI UNTUK MENEMPUHI
PEPERANGAN...




PERSIAPAN YANG PERLU ADA:

1.Usaha 



+
2. Doa
KERANA DOA SENJATA ORG MUKMIN




+
3. Tawakal





 ade lagi...
kita kena...


mudah-mudahan
kita beroleh kejayaan




tapi..
apabila kita gagal
ingatlah....



dan pastinya

bak kate ustaz-ustazah aku dulu...


 tapi...
jangan jadi macam ni..
buat keje half-way..hehe




 good luck








Friday, November 12, 2010

RAHSIA SOLAT


Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……




1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.

10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.

13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

Thursday, November 11, 2010

Rehlah Mawaddah Slideshow

Rehlah Mawaddah Slideshow: "TripAdvisor™ TripWow ★ Rehlah Mawaddah Slideshow ★ to Melaka and Pengkalan Balak (near Kampong Masjid Tanah) by azraQ_asrar. Stunning free travel slideshows on TripAdvisor"

"some say choc will make you feel better, no matter how bad your state is" i do love chocolate!! pretty much!!

EPILOG ZAMAN PURBA

salam mujahadah...
di ambang peperiksaan yang bakal menjelma ni..
aku jadi malas pulak nak study..hehe
live hell or live well
i choose..get it..
so pilih la..
dalam tengah malas2 nak mentelaah
sambil menghadamkan subjek2 yang 
agak memberatkan kepala otak ni...
aku break jap... cari2 something kat rak buku
mane la tau kot2 terjumpe 
khazanah2 berharga yang da lame 
bermastautin kat wardrobe ni..hehe
agak kamikaze tak??
ape aku kesah?!
then,
aku jumpe something yang da agak berkurun jugakla
terperap kat dalam rak buku ni...
AL-IZDIHAAR edisi 08..

pic mase aku form 1..seb baek tak jelas..haha malu..

amacam gempakz tak?!
kesah hidup aku zaman purba dolu2..
zaman batu + zaman mesolitik logam kot..
just nak share ape yg ade kt buku tu...
TINTA SAKINAH


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I AM I AM
 
I want  to be myself
'myself'  might not be the greatest
in the world( is anyone?!)
'myself' might have a lot of faults
but aren't we are all human?
'myself' might not be like everyone else
but are any of us alike?

I want to be me!
'me' may not be what you want
but then, its my life, not yours!
'me' may disappoint you sometimes
but then, I can't please everyone
everytime,
'me' may not come up to your standards,
but then, it's my standard that I have to live
up to!

so please,
let me be myself
I'm not that person or this
I'm just plain old me
I'm just myself,just me!

Me, the way I am

by, Afiq & Khairudin
5 Religion 2


NOTA KAKI: bile aku teliti betol2..word by word... yes i got my spirit
I want to be myself..just myself..

Biarkan Cinta Itu Terus Diam


Asma Qhadeeja November 10 at 2:29pm Reply • Report


Bila belum sedia melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...
kerana diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mau merusak kesucian dan penjagaan hatinya..

kerana diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

kerana diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
kerana mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...

yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah

kerana dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...
hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ?

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,
biarkan ia tetap diam ...

jika dia memang bukan milikmu, pasti Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...

NB. Postingan temannya Aldiansyah
(Share by: Arytha Rusianty)

selawat~



Sunday, November 7, 2010

ya ALLAH, aku jatuh cinta!! part III





 assalamualaikum.... sebelum aku meng'final'kan  
kesah chenta aku moleklah kiranya
aku nak mintak maaf byk2 pada yang 
dah sengsara menunggu..haha
bukan maksudku untuk 
membuat kalian kamu sengsara
okey,lets explore what i've done 
wif my l0ver2..hehe
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

>haha sah aku mula mengarut dah ni...hahaha
ok lets me 'introduce'kan lover2 si lover dan si dia.
si lover ni aku mula jumpe dia mase ta0n 20o6..
haha time tu aku PMR kot.....
tau aku jumpe kat mane?!
teka2....

~ish budak ni..cepat la..aku byk keje ni...
aku bagi backhand kang...

>opps..sabarla sayang oi... 
ko bagi backhand aku bukak silat laksamana sunan
(ade ke??)
ok...... frankly speaking, aku jumpe dia kat hostel!!
puas hati!!!

~ HAH!!

>but plz don't make any wrong perception..
HUSNU DZAN la sket kiawan  kawan...
my rumet yang kenalkan.. pe lagi
time tu aku seriously tgh bosan tahap gaban
aku layan je la....
tu la saat2 manis perkenalan aku dgn si lover..
selalu  gak aku 'dating' ngan dia
tiap2 tahun la gak....

~ ok enough wif ur si lover tu.... cite pasal si dia pulak!!

> eh budak ni...demand betul..hehe  ok2..
si dia ni pulak  1st time aku jumpa mase 
lps SPM...
aku minat gila sama si dia ni..hehe
curang2...muahaha
actually tak la...aku bosan tunggu si lover tu...
just imagine, setahon sekali kowt..
nak salahkan sape kalau si lover tu yang tinggalkan aku  dengan pesan
hehe.. bukan kes gantung tak bertali taw...

~ be serious okey!!! (ntah yg keberapa kali)

>alright2...
nak dijadikan citer..
sampai skrg ni aku masih berhubung lagi dgn dua2 ni..
sayang kowt..
saya chenta sama kamu!!!
kadang2 aku rase bersalah pulak menchentai diorang
diambang peperiksaan ni..

~ sah ko da bangau angau ni...
nampaknye ko lupe sesuatu sayang..
tarbiyah yang kau dapat selama 5 tahun di bumi hang tuah
plus setahun lagi extra kau kat kmm tu...
ko lupe apa ashraf press NTP cakap???
ke kau buat2 lupe??
ko punye prinsip tu dan luntur kena clorox ke??
ape prinsip ko..cube ckp sket
takut ko lupe pulak....

> 'no couple before akad'

~ hah..dah tu..... geramla aku dgn ko ni..
mane jatidiri seorang muslimah dalam
diri seorang azraQ?!

> OK..da habis sembur da...
 jangan naek hangin dulu boleh tak??
bak kata sunan:
lets me explain...
betul prinsip aku 'no couple before akad'
tapi aku tak cakap 'no love before akad'
cinta itu fitrah manusia, sayang.. 
get a life la dear...

~tapi ko dating ngan dia dan....

> lets me talk first!! just listen ok...
ko baru dgr cite aku and then terus jump into conclusion
without asking me who are them to me rite??
yes.. i love them.so much..
tapi ade ko tanye sape name dia??..
takde...  ade ko tanye ape dia da buat pada aku??
takde...
diorang bawa aku pada cinta HAKIKI... CINTA ILAHI...
get it?!
actually salah aku jugak guna kata ganti nama yang mencurigakan..
ok  thats my bad.. sorry.. ..
but..it's true that they are my lover... ever..
one more thing.... aku tak sanggup nak menduakan cinta aku pada
'pemilik cintaku setelah ALLAH dan RASUL'
my Mr S.A.I.F.U.D.I.N

~OK...  asif, maaf atas keterlanjuran kata2 aku.... 
now explain to me briefly,clearly..
don't confusing me with ur love story...

>ermm... si lover tu kawan aku bagi pinjam mase lps PMR..
nothing to do kan?? pe lagi  bace la NOVEL..hehe
encik R.A.M
da dapat kan??
encik RAMLEE AWANG MURSHID aka RAM..
but i'm not in love with him...
only with his karya..especially trilogy  BAGAIKAN PUTERI ..
karya2 encik R.A.M
 and si dia is HLOVATE...
sume best...
 really love dia punye karya..

~ ceh, sekali novel da..

> haa.. next time jangan terburu-buru menghukum orang..
cara ko betul..membanteras zina hati tapi perlu ade 
acuan yang tepat untuk 'membeli' hati seseorang
perlu tepat adunannya supaya tak jadi macam
"yang dikejar tak dapat yang dikendung berciciran"

~ ai-ai kapten..haha sekali ditarbiyah daa..

> pasal chenta manusiawi len kali aku citer ok..haha..
still aku seorang manusia yang punyai hati..
once again....tak salah mencintai seseorang..
bahkan beribu-ribu pon  tak salah..
tapi perlu ada benteng...
iman dan taqwa perlu ampuh untuk
mengawal nafsu bisikan si taghut durjana
ikhtilat sesama muslim perlu dijaga.. ingat tu..

"Elakkanlah berhubung tanpa urusan yang benar2 penting dengan wanita2 (berlawanan jantina) kerana di situlah letaknya jalan SYAITAN".


"some say choc will make you feel better, no matter how bad your state is" i do love chocolate!! pretty much!!

DOA

DOA
Masthead Banner Made with MyBannerMaker.com! Click here to make your own!
Create your own banner at MyBannerMaker.com!

ukhwah fillah

ukhwah fillah